Goed nieuws: quick scan wordt overgeslagen, direct haalbaarheidsonderzoek

Onze laatste update is alweer van even geleden. Met reden: Kabelvrij Raalte is een project van de lange adem. We moeten geduldig zijn. Desalniettemin komen we gestaag dichterbij ons doel: het ondergronds brengen van de twee hoogspanningskabel tracés binnen de bebouwde omgeving in Raalte.

Tijd voor een update.

In de afgelopen maanden hebben we onze pijlen gericht op het ‘losweken’ van een quick scan, een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels. We hebben onszelf in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd bij alle politieke partijen in Raalte, spraken onderhoudend met burgemeester Dadema en wethouder Wagenmans en kregen het uiteindelijk voor elkaar dat bijna alle politieke partijen in Raalte het verkabelen van de hoogspanningskabels als wens in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.

Die activiteiten zijn niet voor niets geweest, zo stellen we nu opgewekt vast.

Haalbaarheidsonderzoek

Begin deze maand werd namelijk duidelijk dat Raalte gehoor geeft aan ons verzoek en zelfs een stap verder gaat. Een haalbaarheidsonderzoek wordt dit jaar uitgevoerd en gaat uitwijzen of de hoogspanningskabels onder de grond gelegd kunnen worden (en wat dit betekent). Met het onderzoek kan Raalte direct aan de slag. De quick scan wordt dus overgeslagen. Goed nieuws!

Naar aanleiding van het besluit van de gemeente Raalte om een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren, toog RTV Oost naar Raalte om werkgroep lid Breun Breunissen en wethouder Wout Wagenmans een aantal vragen te stellen. In het item zegt laatstgenoemde onder meer: “We willen in beeld krijgen op welke efficiënte manier de kabels die nu bovengronds hangen onder de grond gebracht kunnen worden. Waar moeten ze naartoe? Hoe diep moeten ze liggen? Hoe lang moeten ze zijn? Dat zijn zaken die in het haalbaarheidsonderzoek naar boven moeten komen.” Hij voegt daaraan toe: “Als het haalbaarheidsonderzoek klaar is, kun je er feitelijk direct mee aan de slag.”

In gesprek met de provincie

De verwachte kosten voor het onder de grond brengen van bijna twee kilometer hoogspanningskabels: ongeveer 5 miljoen euro, waarvan tachtig procent (4 miljoen euro) op rekening komt van Tennet, zij mag dit wettelijk ‘omslaan’ naar alle gebruikers. De overige één miljoen euro moet Raalte zelf bekostigen, al dan niet met hulp van de provincie. Wethouder Wagenmans: “Wij zijn met Almelo en Deventer [de twee andere gemeenten in Overijssel die in aanmerking komen voor verkabeling met steun van Tennet] bezig om samen met de provincie te kijken naar een verdeelsleutel. We hebben goede gesprekken gevoerd en we hopen op een goed resultaat.”

Breun besluit: “Wij denken dat als de uitslag van het haalbaarheidsonderzoek positief is, er gewerkt kan worden aan een technisch plan. De kabels zouden dan in 2021 onder de grond kunnen liggen.”

Kortom: er zit schot in de zaak en dat stemt ons positief. Zodra de uitslag van het haalbaarheidsonderzoek bekend is, laten we het aan jullie weten.

Vrijwilligers gezocht voor informatiebijeenkomst

In het najaar organiseren we een informatiebijeenkomst voor omwonenden van hoogspanningskabels en andere geïnteresseerden. Meer informatie hierover volgt. Voor de informatiebijeenkomst zijn we nog op zoek naar een aantal buurtbewoners die ons willen helpen bij het organiseren en promoten van de bijeenkomst. Wil je ons helpen? Stuur een mailtje naar Mirjam Betten via hallo@kabelvrijraalte.nl.

Tot zover voor nu,

Breun Breunissen
Willem Hulsman
Mirjam Betten
Theo van Baal

Kabelvrij Raalte-1

(Sorry voor de winterjassen en de sneeuw, maar het leek ons slim om onze gezichten weer eens te laten zien. We hebben inmiddels wat extra rimpels, maar zijn onverminderd vol goede moed.)

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *