Kabelvrij Raalte vraagt gemeente om quick-scan

We hebben een tijdje niets van ons laten horen. Maar we hebben alles behalve stil gezeten. Hoogste tijd voor een update.

Gesprek met burgemeester en wethouder
Op 25 januari hebben wij een goed gesprek gehad met Burgemeester Dadema en wethouder Wagenmans op het gemeentehuis in Raalte. De inzet van het gesprek: geld losweken voor een quick-scan.

Een quick-scan (kosten: € 25.000) geeft globaal antwoord op de vraag of het haalbaar is om de hoogspanningskabels in Raalte onder de grond te leggen, een eerste belangrijke stap richting een definitief haalbaarheidsonderzoek. De burgemeester en wethouder hebben ons laten weten dat zij achter het plan staan. Goed nieuws dus.

De volgende stap voor hen is om ons voorstel in de gemeenteraad te bespreken. Daarnaast gaat Raalte de provincie Overijssel vragen om een bijdrage voor de quick-scan, mede omdat we willen dat de provincie uiteindelijk ook mee gaat betalen aan de daadwerkelijke verkabeling van de hoogspanningskabels.

Om onze intenties kracht bij te zetten hebben we deze week ook een brief gestuurd aan alle politieke fracties in onze gemeenteraad. Daarin leggen we de kwestie uit en vragen we om steun voor het toezeggen van € 25.000 voor de quick-scan. De brief lees je hier.

We zijn al met al positief gestemd en hebben er vertrouwen in dat de quick-scan nog dit jaar kan worden uitgevoerd. Het zou een mooie opsteker zijn.

Duimen maar!

Platform hoogspanning
Wat we ook nog niet eerder hebben gecommuniceerd is dat de gemeente Raalte zich vorig jaar, mede op advies van ons, heeft aangesloten bij het landelijk Platform Hoogspanning. Voor dit lidmaatschap heeft de gemeente Raalte geld betaald, een signaal dat Raalte het thema serieus neemt.

Het landelijke Platform heeft als doel om de bijdrage van de gemeenten voor het verkabelen van hoogspanningskabels naar beneden te brengen. In het huidige wetsvoorstel is deze bijdrage 25%. Dit zou dus nog verder omlaag kunnen gaan.

Vanzelfsprekend hopen wij dat het Platform Hoogspanning slaagt in haar doel. Het zou de drempel voor gemeenten, en dus ook voor de gemeente Raalte, verlagen om daadwerkelijk over te gaan tot verkabeling. Anderzijds zijn wij van mening dat Raalte óók actie moet ondernemen als de bijdrage voor gemeenten 25% blijft.

Help mee
Op dit moment ben jij samen met 106 andere mensen lid van Kabelvrij Raalte. Daar zijn we je erg dankbaar voor. Tegelijkertijd hopen we op nog veel meer leden. Hoe meer mensen zich aansluiten bij Kabelvrij Raalte, hoe urgenter we het thema maken. Vraag daarom je buren en vrienden om zich ook aan te melden! Dat kan via deze link.

Ken je een Raadslid of bestuurder van een politieke partij in onze gemeenteraad? Vraag hem of haar dan om dit initiatief te ondersteunen en zo een gezondere en veiligere woonomgeving in Raalte-Zuid mogelijk te maken.

Heb je andere ideeën of wil je actief bijdragen aan de werkgroep?
Stuur ons een mailtje!

Wij dagdromen regelmatig over een dorp zonder hoogspanningskabels, maar zover is het nog niet. En dus gaan we door. Op een constructieve manier met jullie steun.

Wij geloven dat het goed komt.

Dank voor jullie steun en aandacht,

Willem Hulsman
Mirjam Betten
Breun Breunissen
Theo van Baal

hallo@kabelvrijraalte.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *