Kabelvrij Raalte wil geld van provincie Overijssel: morele plicht

Het actiecomité Raalte Kabelvrij doet een moreel beroep op de provincie Overijssel om bij te dragen aan het verdwijnen van hoogspanningskabels in Raalte. “Die morele plicht heeft de provincie”, aldus woordvoerder Breunissen van Kabelvrij Raalte.

Kabelvrij Raalte is al enige tijd bezig met het ondergronds laten verdwijnen van de hoogspanningskabels. Die zijn volgens het comité onveilig, ongezond en landschapsonvriendelijk en lopen over een afstand van 1,5 kilometer door de kern Raalte. De landelijke overheid onderkent het probleem en wil het ondergronds laten lopen van de kabels in woonkernen flink subsidiëren. Tot 75 procent van de kosten.

Ook in Deventer en Almelo

In Raalte worden de kosten geschat op 6 miljoen euro. “En we willen graag dat naast de gemeente Raalte ook de provincie Overijssel bijdraagt aan het gat dat nog gedicht moet worden, die 25 procent”, zegt Breun Breunissen. “De provincie heeft eerst met de IJsselmij en later Essent natuurlijk een nauwe betrokkenheid met die hoogspanningskabels. Aan Essent hebben ze veel geld verdiend. Dan is het een morele verplichting om bij te dragen aan het ondergronds laten lopen. Niet alleen in Raalte, maar ook in Deventer en Almelo, de twee andere plaatsen waar nog sprake is van hoogspanningskabels in de woonkern.”

Bron: RTV Oost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *