Ondergronds brengen hoogspanningsleiding Raalte stuk dichterbij

Het Platform Kabelvrij Raalte is blij met het besluit vorige week van de provincie Overijssel om mee te werken aan een onderzoek naar het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen in de gemeenten Almelo, Enschede, Deventer en Raalte. Voorwaarden van Gedeputeerde Staten zijn dat Provinciale Staten instemmen met het voorstel, dat de vier gemeenten zelf goede plannen maken en de helft van de decentrale bijdrage voor hun rekening nemen.

Een belangrijk besluit, zo stelt Willem Hulsman namens het Platform; “Ik heb er een glas op genomen, maar de beer is zeker nog niet geschoten. Dat is pas zover als de graafmachines er staan.” De gemeente Raalte liet al eerder weten dat een bijdrage van de provincie een voorwaarde is voor het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels hier. De 110 kV -hoogspanningslijn doorsnijdt sinds de jaren 80 met ruim anderhalve kilometer (in twee delen) het zuidelijke deel van Raalte-dorp. Twee jaar geleden besloot de rijksoverheid om Raalte (maar ook bijvoorbeeld Deventer en Almelo) officieel op een lijst van in totaal 55 Nederlandse gemeenten te plaatsen waar onderzocht kan worden of de lijnen ondergronds gebracht of verplaatst kunnen worden. Het rijk wil 80 procent van de (hoge) kosten betalen, de rest moet door de betrokken gemeente en provincie opgebracht worden.

“Het voordeel is dat we in Raalte dankzij de gemeente al een haalbaarheidsonderzoek hebben gehad. Daar zijn drie varianten uit gekomen. De meest kansrijke is het gedeeltelijk ingraven en gedeeltelijk
boren van de lijn via het huidige tracé. Gemeenten als Deventer en Almelo zijn nog niet zover, dat is in ons voordeel. Raalte heeft al 50.000 euro besteed aan een gedegen onderzoek,” zo weet de Werkgroep Kabelvrij Raalte.

Het Platform zet zich al ruim vijf jaar in voor het ondergronds brengen van de hoogspanningsleiding die Raalte-Zuid doorkruist. Vorig jaar sprak Hulsman in Zwolle nog de provinciale commissie toe die zich met dit onderwerp bezighoudt. “Ik had echt de indruk dat ons verhaal over risico’s en overlast voor de bewoners in de buurt van de leiding aansloeg. Partijen als CDA, ChristenUnie, PvdA maar ook de PVV lieten duidelijk merken dat ze het een hele goede zaak vinden.”

Voor het ondergronds brengen van het hele traject in Raalte is een bedrag van zo’n 6 miljoen nodig, zo werd enkele jaren geleden geschat. Dat betekent dus dat provincie en gemeente samen 20 procent oftewel rond de 1,2 miljoen euro moeten ophoesten. Een fors bedrag maar Platformlid
Breun Breunissen ziet dat anders: “De provincie Overijssel heeft destijds vele honderden miljoenen euro’s verdiend met de verkoop van het energiebedrijf. Is het dan zo gek dat ze behalve de lusten, het geld dus, ook de lasten van de energiebedrijf, bijvoorbeeld de erfenis van deze situatie in Raalte- Zuid overnemen?”

Daarnaast komt er bij het ondergronds brengen van de kabels ook grond vrij die mogelijk verkocht kan worden, niet voor woningbouw maar wel voor tuinen of openbaar groen. Bovendien zijn er plannen om deze hoogspanningslijn tussen Twente en Zwolle volgend jaar te verzwaren. Een
combinatie daarvan met het ondergronds brengen kan een flinke kostenbesparing opleveren. Het aanleggen en onderhouden van hoogspanningsleidingen is een taak van netbeheerder TENNET, die
dit werk uitvoert in opdracht van het rijk. Initiatiefnemer van het eerste uur Willem Hulsman kan in ieder geval nog steeds extra steun gebruiken. “We hebben al meer dan 100 bewoners in heel Raalte-Zuid die ons steunen, maar dat mogen er best nog meer worden. Gratis aanmelden kan via de site waar we ook steeds de nieuwste ontwikkelingen melden.”

Bron: Salland Centraal/Lauk Bouhuijzen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *