Over Ons

Breun Breunissen, Willem Hulsman, Mirjam Betten en Theo van Baal

Werkgroep Kabelvrij Raalte is opgericht om het ondergronds leggen van de hoogspanningskabels (verkabeling) in Raalte onder de aandacht te brengen. De werkgroep bestaat uit vier leden: Breun Breunissen, Willem Hulsman, Mirjam Betten en Theo van Baal, allen woonachtig in de buurt van de hoogspanningskabels.

Ongezond, onveilig, ontsierend

Sinds de oprichting in 2015 zijn wij in gesprek met gemeente, buurtbewoners, het landelijk Platform Hoogspanning en andere betrokken partijen om verkabeling mogelijk te maken. Ons belangrijkste argument: hoogspanningskabels door een woonwijk zijn niet meer van deze tijd. De kabels zijn ongezond, onveilig en ontsierend.

1.Ongezond

Het elektromagnetische veld van hoogspanningskabels is in onderzoek in verband gebracht met leukemie, alzheimer en andere aandoeningen. Wie wil daar in de buurt wonen of (klein)kinderen onder laten spelen?

2.Onveiligheid

Hoogspanningskabels kunnen breken of brand veroorzaken bij wind of regen. In 1990 is een deel van Raalte-Zuid geëvacueerd, omdat boomtoppen in de brand vlogen door aanraking met hoogspanningskabels.

3.Ontsierend

Raalte is een prachtig dorp. Totdat je je blik omhoog werpt. De hoogspanningskabels zijn ontsierend en passen in deze tijd niet meer in een woonwijk. Dat was toen. We leven nu in de 21e eeuw.

Dít is het moment

Aanleiding voor het oprichten van de werkgroep Kabelvrij Raalte is de wet VET, die naar alle waarschijnlijkheid op 1 juli 2017 in werking treedt. Deze wet bepaalt dat de kosten voor verkabeling van hoogspanningskabels voor 75% worden betaald door netbeheerder Tennet. De overige kosten moeten worden betaald door gemeente en provincie. Er vanuitgaande dat de wet ook daadwerkelijk wordt aangenomen, is dit volgens ons hét moment voor Raalte om de hoogspanningskabels onder de grond te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *