Veelgestelde vragen

Wat is het doel van Kabelvrij Raalte?

Werkgroep Kabelvrij Raalte wil voorstanders van ondergrondse hoogspanningskabels bij elkaar brengen. Samen willen we de gemeente stimuleren en helpen om de hoogspanningskabels ondergronds te krijgen. Met argumenten, informatie en creatieve ideeën. Samen voor de toekomst van Raalte.

Wat is de aanleiding voor dit initiatief?

De kamerbrief van minister Kamp is aanleiding voor de start van werkgroep Kabelvrij Raalte. In de brief doet minister Kamp het voorstel om 75% van de kosten voor het ondergronds leggen van hoogspanningskabels te laten vergoeden. Wij vinden dat dit een handreiking is die Raalte met beide handen aan moet grijpen. Het is nu of nooit.

Wie zitten er achter Kabelvrij Raalte?

Kabelvrij Raalte is een initiatief van Willem Hulsman. Verder in de werkgroep: Breun Breunissen, Mirjan Betten en Theo van Balen.

Hoe kan ik zelf meehelpen?

Kabelvrij Raalte wil voorstanders van ondergrondse hoogspanningskabels samenbrengen. Door je aan te sluiten staan we sterker. Meehelpen kan op verschillende manieren. Je leest er meer over op deze pagina. Als je alvast wil beginnen met graven, dan kan dat natuurlijk ook ;).

Wat is het standpunt van de gemeente?

De gemeente wil, net als wij, dat de hoogspanningskabels de grond in gaan. De kosten vormen, ook met de handreiking van het Rijk, een struikelblok. De gemeente zet daarom in op steun van de provincie Overijssel.

Op welke termijn kunnen de hoogspanningskabels ondergronds?

Hoogspanningskabels liggen niet van de ene op de andere dag ondergronds. Op dit moment wordt er een wetswijziging gedaan, waardoor het straks mogelijk is om de kabels ondergronds te leggen. Vanaf 2017 kan de daadwerkelijke verkabeling beginnen. Vanaf 2015 wordt er 15 jaar uitgetrokken voor de daadwerkelijke verkabeling.

Wie gaat de hoogspanningskabels ondergronds leggen?

TenneT gaat het programma uitvoeren.TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder (Transmission System Operator, TSO) die werkzaam is in Nederland en een groot deel van Duitsland.

Mijn huis staat pal onder hoogspanningskabels, kan ik worden uitgekocht?

De plannen van het kabinet zijn tweeledig. In het buitengebied kunnen mensen die onder ‘zware jongens’ (hoogspanningskabels met 220 of 380 kV) uitgekocht worden. Die mensen zijn daar reeds van op de hoogte gebracht. In de dorpskern van Raalte gaat het om verkabeling (voor 50, 110, of 150 kV kabels) – het ondergronds leggen van hoogspanningskabels. 

Moet mijn tuin overhoop?

Nee. Je tuin hoeft niet overhoop. Verkabeling kan op twee manieren. Door een sleuf te graven waar de kabels in worden gelegd, en door te boren. Boren gebeurt op plekken waar graven moeilijk is, onder wegen en huizen bijvoorbeeld. Op andere plekken wordt gegraven. In dit filmpje zie je hoe het werkt.

Is het waar dat hoogspanningskabels kanker veroorzaken?

Dat is niet bewezen, maar wordt wel gesuggereerd door wetenschappers. Het lijkt wel vast te staan dat het elektromagnetische veld van hoogspanningskabels een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Kabelvrij Raalte wil wegblijven van deze discussie. Ons standpunt is: hoogspanningskabels boven een woonwijk zijn niet meer van deze tijd. 

Om welk deel van Raalte gaat het?

De hoogspanningskabels lopen over Raalte-zuid en Raalte-west. Een vanuit het westen over de N348 (884 meter lang). En een vanaf het zuidoosten (652 meter lang). Beide eindigen op het transformatorstation.

Hoe duur is het om hoogspanningskabels ondergronds te leggen?

Het verkabelprogramma voor heel Nederland gaat 440 miljoen euro kosten. Daarvan wordt 75% betaald via de elektriciteitsrekening. Om dit mogelijk te maken, wordt de wet gewijzigd. De gemeente moet de overige 25% bijdragen en beslist daar zelf over. In Raalte komt dit neer op ongeveer 1,5 miljoen euro.

Wat is het alternatief?

Het alternatief voor het ondergronds leggen van hoogspanningskabels is dat de kabels boven Raalte blijven hangen. Mocht de gemeente Raalte in de toekomst toch nog overgaan op het ondergronds leggen van hoogspanningslijnen, dan moet het alle kosten misschien wel zelf betalen.

Welke bezwaren zijn er?

Geld is het belangrijkste bezwaar. Kabelvrij Raalte ziet het ondergronds leggen van hoogspanningskabels echter als een investering voor de toekomst. Hoogspanningskabels boven een woonwijk is niet meer van deze tijd. Wij vinden het aanbod van de overheid een unieke kans. 

Zijn er succesvolle voorbeelden?

Die zijn er zeker. In Apeldoorn zijn hoogspanningslijnen die voorheen over een woonwijk liepen succesvol ondergronds gelegd. Dit is volledig betaald door de gemeente Apeldoorn zelf. Als Apeldoorn daarmee had gewacht, dan had het nu waarschijnlijk ook gebruik kunnen maken van deze regeling. Extra reden dus voor de gemeente Raalte om nu tot actie over te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *